Nordisk Råd opdager endelig børnelitteraturen!

Den 30. oktober uddeler Nordisk Råd for første gang priser for bedste børne- og ungdomsbog. Nordisk Råds litteraturpris skulle nå at blive hele 51 år gammel, før den begyndte at interessere sig for børne- og ungdomslitteraturen. Priserne er uddelt siden 1962, men først i år, åbner Nordisk Råd porten op for denne ofte oversete genre. Det kan naturligvis undre enhver, som på den ene eller anden måde beskæftiger sig med genren, når nu litteraturprisen fra Nordisk Råd netop har som formål, at øge interessen for landenes litteratur og sprog, samt for det nordiske kulturfællesskab.

Den norske kulturminister Hadia Tajik glæder sig derfor også over prisen og siger at;

”En nordisk børne- og ungdomslitteraturpris vil sammen med en række andre aktiviteter give et markant og synligt løft af børn og unges læselyst”.

Der er i hvert fald ingen tvivl om, at det vil være med til at øge respekten og interessen for børne- og ungdomslitteratur i det hele taget. Med tanke på at det trods alt er Astrid Lindgren og ikke Josefine Klougart, som de fleste læser som deres første litteratur, og at en af de mest berømte danskere til alle tider trods alt er H.C. Andersen, så er det vel ikke så underligt, at børne- og ungdomslitteraturen også bør få del i den fornemmeste nordiske litteraturpris.

 
De nominerede er…

Da hvert land har lov at nominere to værker udgivet inden for de seneste to år, er der mange nominerede.
Fra Danmark er de nominerede værker, billedbogen Søndag af Kim Fupz Aakeson (illustreret af Eva Eriksson) og ”billedbiblen” Biblia Pauperum Nova af Oscar K. (illustreret af Dorte Karrebæk).

Udover at Nordisk Råd uddeler prisen for bedste børne- og ungdomsbog, så TV-transmitteres prisoverrækkelsen også live på alle nordiske kanaler. Der bliver derfor en hel særlig spænding og Oscar-stemning over prisuddelingen, når de nominerede værker præsenteres, og en vinder til sidst udpeges. Tidligere har det været sådan, at vinderne på forhånd blev informeret, hvis de havde vundet en pris, og dermed indbudt til prisuddelingen. På den måde kunne dem som ikke havde lyst til at vise ”taber”-ansigt blive hjemme, mens vinderne trygt kunne begive sig mod prisuddelingen i Oslo. Men dette er altså en saga blot, og er i stedet erstattet af en nervepirrende spænding der kan bevares lige til det sidste.

Selvom det helt naturligt vil være nærliggende at heppe på de danske nominerede, så er der altså mange funklende stjerner blandt de øvrige landes nominerede. Har man lyst til at kaste sig ud i at præsentere de nordiske forfattere og ikke mindst deres modersmål for sine børn eller elever, så kan man derfor med fordel kaste sig ud nogle af disse.
Et fint eksempel er denne billedbog:

Udo och Allan af Minna Lindeberg

Allan och Udo af Minna Lindeberg og Linda Bondestam. En billedbog på rim om det aldrende par Allan og Udo (ja, der er tale om to mænd) der både er ensomme sammen, taler forbi hinanden, men også drømmer de samme drømme.

”Udo flyger under broar, genom gränder
medan Allan hänger som ett roder i hans händer
De delar samma dröm
som ett höghus delar ström”.

Så smukt kan det altså læses i (andre) nordiske børnebøger.
Nordisk Råds prisuddeling TV-transmitteres onsdag d. 30. oktober 2013 på DRs kulturkanal DRk fra kl. 19:45.

God fornøjelse!
 

*De danske nominerede:
sondag-kim_fupz_aakeson-22270564-1094565736-frnt

 

Biblia Pauperum Nova af Oscar K.