Bogforum 2013: Fyldt med inspiration og forelskelser

Erlend Loe på Bogforum 2013

Erlend Loe på Bogforum 2013


8.-10. november vendte Bogforum retur til Bella Centret med dejlig plads mellem standende, i forhold til tidligere tider i Forum, og et spækket kvalitetsbevidst program.
For mit eget vedkommende blev det både til nye opdagelser, genopdagelser, nye forelskelser og genfunden kærlighed.
 

To stk. aber dabei/ønsker, et lille og et stort

Det lille aber dabei/ønske:
Flere udenlandske ikke-nordiske forfattere, bare et par stykker mere end de få der var. For gud skyld ikke noget der skal dominere programmet – ellers tak. Det var jo også et lille aber dabei.
Når det så er sagt, var det en fornøjelse, at så mange nordiske (ikke-danske) forfattere havde fundet vej til Bogforum; Erlend Loe, Jostein Gaarder, Lars Saabye Christensen, Tomas Espedal osv. Listen er heldigvis lang. Det kan i hvert fald ikke være bogentusiasterne der er skyld i, at de nordiske sprog glider fra hinanden, sådan som debatten beskriver det for tiden. Publikum havde intet behov for oversættelse fra hverken svensk eller norsk, som jeg hørte det. Naturligvis ikke – for så er det altså heller ikke sværere end det, at forstå de nordiske sprog.

Det store aber dabei/ønske:

Flere faglige oplæg som det Trine May åbnede Faglig Scene med om fredagen. Jeg var forbi faglig scene flere gange til både formidable foredrag og middelgode foredrag/interviews. Hvad der til gengæld ville klæde faglig scene – og i øvrigt også adskille den fra alle de andre, hvad den jo qua navnet burde, er flere oplæg om litteratur – ikke flere interviews af forfattere som har skrevet fagbøger – det er der masser af på de andre scener.
Hvorfor ikke udnytte faglig scene til at få os til at blive klogere på dét, som det hele handler om nemlig litteratur? En scene der både hjælper os til at få øjnene op for litteraturen, lære os at tolke, tøjle og forstå den.

Derfor suser Trine Mays oplæg om ”Billedbøger i undervisningen” og hvordan vi skal forstå og læse dem, da også direkte ind på min personlige top 5 af oplevelser og must-hears på dette års Bogforum. Er du til børnelitteratur, har du børn, eller har du endnu ikke opdaget det fantastiske univers billedbøgerne (de gode af dem vel at mærke) kan være, så er hun absolut et must.
Andre virkelig gode oplevelser var oplæsninger af Kenneth Bøgh Andersen og Manu Sareen. Er man til børnelitteratur eller har man bare brug for at styrke lattermusklerne, så er disse to herrer uundgåelige.

I den voksne genre havde jeg fornøjelsen af et hjerteligt og varmt interview med Sissel-Jo Gazan, selvom jeg ikke helt er til krimier. Og gentagne gange klappede jeg i mine små hænder over Anna Skyggebjerg og hendes Introvert, der i den grad får tingene til at falde på plads hos undertegnede. Én af den slags bøger der ganske enkelt manglede… indtil nu… og i øvrigt med fordel bør læses af de introverte, men sandelig også af de ekstroverte tak.
Men det der dog for alvor blev min store forelskelse dette år, og i hvis bøger mit hoved vil ligge begravet de næste mange måneder, var fænomenale Ida Jessen! Både interview og oplæsning løftede ganske enkelt min fascination af ord og bøger til et højere niveau.
Og bedst som jeg i en lykkerus går derfra med genlyden af Ida Jessens ord, ramler jeg ind i Erlend Loe, og gammel kærlighed ruster som bekendt aldrig. Heldigvis! Lige så galgenhumoristisk, skæv, eftertænksom og underfundig hans karakterer er det, ligeså var og er den gode Erlend Loe det selv. Heldigvis!

Med andre ord:
Er du på nogen måde i nærheden af henholdsvis Erlend Loe, Ida Jessen, Trine May, Kenneth Bøgh Andersen og Anna Skyggebjerg – så er det 5 personer du bør høre og opleve (eller læse) enten på næste års bogmesse eller andre lignende steder.

For mit eget vedkommende tæller jeg allerede ned.