Soldatens år

“Det er tydeligt, at begge forfattere har ønsket at skildre barnets virkelighed hjemme, mere end soldatens virkelighed ved fronten. (. . .) Under alle omstændigheder står et tankevækkende billede tilbage af krigens indtog i familiernes liv.”
Citat fra bogens børnelitterære afsnit

For et stykke tid siden landede Klaus Rothsteins nye bog Soldatens år – Afghanistan-krigen i dansk litteratur og kultur på mit bord. Jeg havde i forvejen hørt om projektet og set frem til at læse bogen. Både på grund af min egen børneroman om at have en far som udsendt soldat, men også fordi jeg ligesom Rothstein har undret mig over kunsternes manglende eller sene opmærksomhed på krigen.
Det store spørgsmål er dog i høj grad hvordan krigen og ikke mindst dens implicerede portrætteres. Svaret bliver klart, når man læser Rothsteins bog. Det er ikke kunstnerens politiske ærinde der fylder i litteraturen, billedkunsten og filmen – det er mennesket. Soldaten og dennes bagland.
Det er ikke krigen som fænomen, men soldaten som fænomen der tegner dansk kulturlivs levendegørelse af de sidste 10 års krig i Afghanistan.
Jeg er særligt glad for bogen, fordi den tager børne- og ungdomslitteraturen lige så seriøst og alvorligt som skønlitteraturen for voksne. Litteraturafsnittet har nemlig et kapitel udelukkende tilegnet tidens børnelitterære og ungdomslitterære krigsperspektiv. Heri beskriver Rothstein hvordan forfatterne skildrer de konsekvenser krigen har for baglandet særligt hos de mindste.

Citat fortsat:
“Krigens konkrete virkelighed er tabuiseret, og soldatens sønners fjender fra skolegården kommer til at repræsentere en undertrykt sandhed (. . .) et henvisket rygte: Danske soldater er med i krig (. . .) hvor de dræber.”

Med referencer til tidligere tiders krigsromaner som Remarques Intet nyt fra Vestfronten fra 1929 og Hemmingways Der er ingen ende på Paris fra 1964, tager Soldatens år fat på den skønlitteratur der er præget af Danmarks tilstedeværelse i Afghanistan. Herfra fortsætter Rothsteins søgen, udover børnelitteraturen, over i både ballettens, musikkens, filmens og ikke mindst bataljemaleriets verden. Alle genrer behandles med et historisk bagudsyn, en analytisk og særdeles observant tilgang og visse steder en ekstra skarp pen.

Bogen udkom i november 2014.
Læs den hvis du vil vide, hvordan kunst og kultur portrætterer krigen i Afghanistan.
Læs den hvis du vil vide, hvorfor det er soldaten snarere en krigen som er genstand for kunstnernes opmærksomhed.
Læs den hvis du vil vide, hvad der, blandt meget andet, rører sig i dansk litteratur og kultur lige nu.

Udvalgte kulturprodukter der indgår i bogen er:
Far, fare krigsmand (2013) Roman
Hell Man (2012) Roman
Mikael (2014) Roman
Kvindernes krig (2010) Roman
Brødre (2004) Film
Våbenbrødre (2014) Animationsfilm
I føling – en krigsballet (2014) Ballet
Krig, kunst og Danmark (2013) Kunstudstilling
Transition (2013) Bataljemaleri

Soldatens år