Bibliotekspenge – fra Reuter og nedefter

For gud ved hvilken gang er Bjarne Reuter igen øverst på skamlen, når det gælder udbetaling af bibliotekspenge. Og det er helt sikkert velfortjent. Den mand må have oceaner af bøger på bibliotekshylder rundt omkring i det ganske land. Bibliotekspengene opgøres nemlig ud fra et sindrigt system af sider, genrer og altså antallet af titler.
Jeg er som altid taknemmelig for den skilling jeg selv får i år, selvom den end ikke rækker til huslejen.
Til gengæld kan jeg ydermere glæde mig over, at jeg tilhører et helt særlig segment af modtagere… og så alligevel ligner alle de andre. Kulturstyrelsen, dem som uddeler pengene, offentliggører nemlig dette års statistik for bibliotekspenge, og hvordan den gennemsnitlige modtager ser ud, og her kan jeg se, at jeg er som de færreste, fordi jeg:

1. Har modtaget væsentligt under den gennemsnitlige udbetaling.
2. Er født i 1980 – den gennemsnitlige modtager er født i 1946.
3. Rent faktisk modtager bibliotekspenge. Over 17.000 falder nemlig for minimumsgrænsen, så kun 8.522 får en udbetaling at se. Jeg synes i øvrigt at minimumsgrænsen er hamrende uretfærdig.

Samtidig ligner jeg sådan set bare alle de andre af mine kolleger, fordi:
1. Den gennemsnitlige modtager hedder Anna til fornavn og Nielsen til efternavn…
Tæt på i forhold til mit mellemnavn… og faktisk hed jeg en meget kort overgang Nielsen. Dont’ ask!
2. Jeg bor i Københavnsområdet – bingo!
3. Jeg tilhører de 42% som modtager under 5.000kr. Hurra alligevel!

Hvad enten man tilhører de færreste eller de fleste – så er man nok glad alligevel – jeg er i hvert fald.

Library